Fly fra krigen på Fjordbotneidet, med teksten "Utsatt"

Utsatt; Krigshistorisk Vandring, Fjordbotneidet

Utsatt

Turen skulle gå tirsdag 9. september, men på grunn av begravelse blir turen utsatt til tirsdag 16. september klokken 08.15.

 


 Om turen

Lengde: Dagstur, ca. 13 km totalt
Turledere: Jentoft Teigland, Arla Vilhelmsson 976 50 843
For hvem: Middels tung tur, som de fleste vil klare fint.
Info om turen:
Turen er i samarbeid med skolen, og elever fra ungdomsskolen, vil delta sammen med noen lærere. Vi starter fra Skavmodalen. Turen går opp Rødbergan, og innover Fjordbotneidet, til restene av flyet, som ble skutt ned 24. mai 1940.


Flyvraket fra 1940 på Fjordbotneidet

På Fjordbotneidet, på Gratangssiden 480 moh, ligger vraket etter et tysk fly som ble skutt ned av to engelske jagerfly av typen Gloster Gladiator i luftkamp over Salangen/Lavangen 24.mai 1940.

De engelske jager-flyene var stasjonert på Bardufoss. Flyet ble skutt i brann og måtte nødlande på snøen. Selv om en del av flyet er dratt bort, ligger motorene, vingene og storparten av flykroppen igjen. Flyet var stasjonert på Værnes i Trøndelag. Det var av typen Heinkel He 111, og hadde en besetning på 5 mann, piloten het Hartmut Paul. To av mann-skapet ble drept og en såret.

Et lag norske soldater var oppe og tok de overlevende til fange. Det saes at de tre som overlevde ikke overga seg helt frivillig. De var gått i stilling og åpnet ild mot de norske soldatene før de måtte overgi seg. Fangene ble ført ned til Tennevoll og tatt i forhør. De satt ei tid i arrest på Soløy før de ble sendt videre, enten til Skorpa i Kvænangen eller Setermoen. Piloten, som var Oberleutnant, ble like før kapitulasjonen i juni 1940 sendt til England på inter-nering sammen med andre tyske offiserer som var tatt til fange under krigen i Norge.

Kilde: DigitaltFortalt.no – Jentoft Teigland