En velfortjent hvil på 1542 m.o.h.

Henrikkafossen – Spanstind vest

Sommertur nr. 3: Moen – Henrikkafossen – Spanstind vesttopp

Turleder: Jan Ivar Strømseth.

002

Søndag 10. august 2014 arrangerte Fjellvandrerlaget en tur til Henrikkafossen og vesttoppen av Spanstind. Været i år var heldigvis på vår side (samme turen i fjor måtte avbrytes p.g.a. dårlig vær), med strålende sol og noen-og-tjue varmegrader.

Naturvernforbundet hadde varslet sin ankomst som et ledd i deres 100-årsmarkering, men ingen derfra møtte. De gikk glipp av en fantastisk tur i et fantastisk terreng og i et fantastisk vær!!

Vi var 13 stykker som startet fra Moen noen minutter over kl. 0900. Noe startet før og etter, slik at vi til sammen på denne turen ble 20 stykker. Heldigvis var klegg-, blinding- og myggsesongen over, slik at de fleste gikk i shorts og singlet og koste seg i godværet. Etter en kort stans for fotografering ved Henrikkafossen i 11-tia, gikk vi videre opp til Polaria hvor vi tok en matpause.

Fra Polaria gikk halvparten (10 stk) ned igjen via Fjordbotneidet. De 10 andre benyttet anledningen og været til å bestige vesttoppen av Spanstind. Spanstindvatnet i Tjuvholla var nettopp blitt isfritt, og det var fristende med et bad i det glassklare vannet. Det ble med innvortes bruk… Det ble noen bratte kneiker på turen, og tidvis klatring i ur og stein, men med tiden til hjelp kom vi oss opp alle sammen. Vi nådde toppen i halv tretia på ettermiddagen. Resten av matpakken ble fortært mens vi nøt utsikten over Lavangen og omegn.

Østtoppen av Spanstind er på kartet angitt å være 1457 m.o.h. Ved hjelp av en teodolitt på Tennevoll, GPS-posisjoner og vinkelmålinger, ble toppen av varden på vesttoppen målt til 1452,9 m.o.h. Uten varden fastslo vi høyden til 1452 meter, altså 5 meter lavere enn østtoppen. Avstanden mellom de to toppene ble samtidig målt til 182 meter. Målingene og utregningene ble foretatt av Halvard Teigland.

Jan Ivar og Arnljot monterte en turkasse med turbok på varden (byttet ut granathylsen lagt ut av Kåre Nygård 30. august 2012). Den første «turboka» på vesttoppen var ei notisbok lagt i et syltetøyglass søndag 10. august 1975 av Jentoft, Bjørgunn og Halvard Teigland. Denne turboka var i bruk til 2012. Av den går det bl.a. fram at en narvikværing og en andørjaværing gikk de 182 metrene fra østtoppen til vesttoppen 15. august 1999, og de brukte to timer.

Etter ca. en time på toppen begynte vi nedstigningen. Noen grudde seg fælt til den, for å gå ned ei bratt steinur kan være vel så utfordrende som å gå opp den samme. Men ned kom vi, selv om vi ble noe slitne i knærne etter hvert. Vi ankom Moen ca. kl. 1830, etter en vel ni timers tur. Moen-Henrikkafossen-Spanstind ble GPS-målt til 8.4 km., mens returen via Fjordbotneidet ble målt til 9,5 km.

Fra «kneet» og opp mot toppen var det noen steder sprekker i berget ut mot kantene, og tidvis går det større eller mindre ras derfra, så man bør være forsiktig med å gå for nær kantene. Men når det er sagt, så er turen til vesttoppen vel så spektakulær som turen til østtoppen, og den anbefales på det sterkeste!

Henrikkafossen/Polaria-gruppen: Arla Vilhelmsson, Ingebjørg Nymo, Olav Sørensen, Solbritt Eklo, Per-Einar Hanssen, Kitty Bjellmo, Mary Nilssen, Sølvi Rydningen, Annlaug Johnsen og Sissel Stokland Jørgensen.

Spanstind-gruppen: Åse J. Lavva, Nanna Thomassen, Rigmor Th. Sjøgren, Anne V. Nesje, Lars A. Nesje, Kristine Haugen, Karin Løkken med hunden Gaia, Espen S. Johnsen, Jan Ivar Strømseth og Arnljot Teigland.

Takk til alle sammen for en trivelig søndagstur!

Arnljot